Hur blir man reseskribent på riktigt?

Att kunna försörja sig på sin hobby är många människors dröm. För många av oss som älskar att läsa och skriva förefaller ett arbete som reseskribent som det yttersta drömjobbet.

Men hur når man dit?

I augusti 2013 kunde man hitta ett reportage med rubriken ”så blir du resejournalist” i resemagasinet Vagabond. Här är något av innehållet i den artikeln: Redaktionerna bantas och fler utbildas till journalister. Men. ”Ge inte upp drömmen.” Vill du bli resejournalist för att resa eller för att skriva? ”Om det första lockar mer än det andra bör du satsa på något annat.” Att skaffa erfarenhet kan kännas som ett moment 22 i början av karriären – ”starta en blogg som du kan länka till som arbetsprov.”

Vagabond tipsar vidare om att du ska lära dig att sälja in din specialkunskap. Förutom att resa och skriva vad kan du som inte andra journalister kan? De tipsar också om att du ska lära dig att fotografera. Öva på semestern. Gå en kurs. Och de påpekar ”Att vara resejournalist är arbete, inte semester.”

Jag har inte lyckats med att hitta den artikeln på nätet. Däremot har Vagabonds chefredaktör Tobias Larsson i samband med att artikeln publicerades i tidningen lagt ut en notis på nätet där han länkar till en nyhet som säger att ”journalisterna har ökat med 400 procent på tio år” och konstaterar att av hans mejlbox att döma så känns det som om en stor del av dessa 400 procent mejlar honom dagligen och försöker sälja in resematerial…

Om du skriver in ordet ”reseskribent” i sökrutan på Google föreslås att du kan googla på ”reseskribent sökes”. Av detta kan man dra slutsatsen att många hoppats på att hitta ett sådant jobb utannonserat på nätet.

Men om du sedan genomför den sökningen är det ganska osannolikt att du faktiskt hittar en sådan platsannons.

Kanske hamnar du istället i Camilla Björkmans blogg där hon skriver att hon aldrig träffat någon som kan försörja sig helt och hållet på att åka runt i världen och skriva researtiklar… (Men sen faktiskt har massor av bra tips för hur man gör för att sälja in enstaka artiklar.)

Läget kan alltså tyckas som närmast hopplöst. Och kanske är det också det? För min egen del kan jag säga att jag har provat spåret att starta en reseblogg för att skapa mig ett namn som reseskribent.

Jag startade min personliga blogg 2007. Då som en renodlad reseblogg. Syftet den gången var att se om jag kunde byta jobb utan att behöva börja pendla. Detta genom att byta karriär till reseskribent. Mina barn var små och tanken var att skriva hemifrån om resor utan att behöva resa särskilt mycket mer än tidigare. Min tanke var att bygga på mina redan genomförda resor och andras material från nätet.

Jag började skriva på dåvarande Aftonbladet Blogg som inte finns längre. Möjligheterna att nå ut var där unika och vågar jag påstå: bättre än någon annanstans på nätet. Och visst nådde min blogg en viss publik, men tyvärr var dels intresset större när jag skrev om annat än resor dels överhuvudtaget inte i närheten av tillräckligt stort för att bygga någon reseskrivarkarriär på.

I alla fall är det var jag själv utgick ifrån och jag gjorde väl i ärlighetens namn inte ett enda riktigt försök att faktiskt sälja in något reportage. Jag utgick bara ifrån att om jag inte kunde nå tusentals läsare i veckan och inte heller klarade att hålla mig till ett renodlat reseskrivande så var jag inte tillräckligt bra.

Mitt reseskrivande tog sedan en omväg via sajten Trivago, en erfarenhet som jag återkommer till vid något senare tillfälle, innan jag till slut helt gav upp tanken på att byta yrke.

För just mig passar det nog bättre att jag jobbar med vatten och miljö som är det jag har utbildning för och erfarenhet av. Och att jag istället reser, skriver och fotograferar på fritiden. Jag valde alltså till slut att byta jobb inom min bransch istället även om det innebar att jag nu pendlar. Vilket jag ju ville undvika. Å andra sidan är barnen något äldre nu. :)

Men även om jag själv alltså släppt idén om att bli reseskribent ”på riktigt” så har jag en del funderingar på vad jag kunde ha gjort bättre.

Jag tror att du som vill leva på att skriva om resor ska börja i andra änden. I den ände jag aldrig kom till.

Istället för att bara sätta igång med att skriva och publicera sig på nätet som jag gjorde tror jag att du ska börja med att analysera marknaden: Vilka köper in resereportage idag? Vad betalar de? Hur ser de reportagen ut? Hur skulle en budget med resa, logi och andra omkostnader se ut för att få till de efterfrågade texterna? Är det överhuvudtaget möjligt att bekosta resorna och övriga kostnader i livet med det som du kan dra in?

Kommer du fram till att det faktiskt skulle kunna fungera är det läge att gå vidare till nästa steg. Och då tror jag att du ska jobba parallellt med att försöka sälja in reportageidéer redan från början samtidigt som du också bloggar. Och bloggandet ska då mer vara inriktat på att skriva kortvarianter av sådana texter som du tror är säljbara i ett senare skede. Gärna hitta någon egen nisch där. Någon reseinriktning som är kommersiellt intressant samtidigt som ingen eller få andra redan har specialiserat sig på att skriva om.

Förutom att blogga tror jag att du ska vara aktiv på sociala medier men vara där mer för att skapa nätverk i branschen än för att dra läsare till bloggen.

Överhuvudtaget undrar jag om inte det där med betydelsen av antalet läsare var ett feltänk från min sida. Idag tror jag snarare att det har betydelse vilka som läser bloggen än hur många som gör det.

Och parallellt med allt det här behöver du hitta ett sätt att försörja dig tills dess att du helt och hållet kan leva på reseskrivandet.

(Möjligheten att du ska få en anställning som reseskribent har jag inte ens berört. Detta för att jag anar att antalet sådana tjänster är väldigt få och sökandetrycket enormt när och om de någon gång annonseras ut. Men är du utbildad journalist med fin arbetslivserfarenhet kan det, om du dessutom har bra kontakter i branschen, i undantagsfall också vara en väg. :)

Vad tror du? Hur gör man för att bli reseskribent på riktigt?

2 Comments

Filed under Okategoriserade

2 Responses to Hur blir man reseskribent på riktigt?

  1. Jag har skrivit flera resereportage för svenska magasin, och upptäckt att en väldigt viktig fördel är om man kan fota. Bra och unika bilder är något som varje tidning eftersöker, och om man även kan erbjuda detta så ökar chanserna betydligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>